Afwisseling

door | aug 13, 2024 | Overeenkomsten mens vs dier

Variatie als ZZPer:

Mensen vragen me vaak wat ik allemaal doe. Sinds april 2024 ben ik fulltime zzp’er, en mijn werk is ontzettend gevarieerd.

De ene keer ben ik bij dierentuinen om advies en begeleiding te geven of praktijkexamens af te nemen voor een school. Een andere keer houd ik me bezig met acquisitie voor mijn bedrijven. Daarnaast ontwikkel en geef ik trainingen voor bedrijven, waarbij ik maatwerk lever en altijd de link leg naar wat wij als mensen kunnen leren van de manier waarop dieren leren. Het is zo inspirerend!

Creatieviteit:

Naast mijn werk als trainer en consultant bij Robert van Schie, heb ik ook nog een ander bedrijf, “Woodschpecker,” waar ik kunstwerken maak voor bedrijven en particulieren. Hier geef ik ook workshops en teambuilding mee.

Sinds kort ben ik, naast de workshops en teambuilding met de kettingzaag, ook begonnen met het geven van workshops houtsnijden met een mes. Deze workshops zijn geschikt voor mensen en kinderen vanaf 8 jaar, waarbij ze leren om in 3D te kijken en te carven.

Naast het carven zorgt de afwisseling tussen mijn bedrijven, maar ook in mijn privéleven, voor een fijne en motiverende variatie. Het houdt mij scherp en geïnspireerd.

Afwisseling bij dieren:

Afwisseling is belangrijk voor mensen. Daarbij is variatie ook zo essentieel voor dieren. In het wild is er nooit iets standaard, en bij het trainen van dieren is afwisseling cruciaal om ze te prikkelen en gemotiveerd te houden.

leren uit het verleden:

In het begin van mijn carrière trainde ik vaak standaard gedragingen en vroeg ik de dieren om steeds dezelfde acties uit te voeren. Ik merkte dat de dieren hierdoor steeds minder gemotiveerd raakten om voor mij te werken.

In het verleden werd vaak het voer verminderd om de motivatie op peil te houden, maar ik vind dat dat nu echt niet meer kan, vooral omdat we tegenwoordig beter weten. We beseffen nu dat er meerdere manieren zijn om dieren te motiveren, en afwisseling is daar een belangrijke van.

Dit kan bijvoorbeeld door te variëren in voer – niet door de hoeveelheid te verminderen, maar door verschillende soorten voer aan te bieden en op wisselende momenten te voeren. Daarnaast kun je variëren in de gedragingen die je vraagt en in de beloningen die je geeft.

Voor managers:

Afwisseling is ook een effectieve manier voor managers om medewerkers te motiveren. Het is een leuke en speelse manier om je team op verschillende manieren uit te dagen en te stimuleren. Afwisseling biedt steeds weer nieuwe prikkels.

Ik kom graag een keer praten of een teambuilding training geven over afwisseling, of over een ander onderwerp dat je aanspreekt en hiermee een link te maken hoe ik mijn dieren motiveer.

Uit je comfort zone: 

Uit je comfort zone: 

De sleutel tot persoonlijke groei en ontwikkeling In het leven worden we constant geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en situaties die ons uit onze comfort zone duwen. Of het nu gaat om het leren van een nieuwe vaardigheid, het aangaan van een nieuwe relatie of het...

Inzichten

Inzichten

Inzichten : Hoe Veranderende Perspectieven Dierenwelzijn Beïnvloeden In de loop der jaren zijn er veel veranderingen geweest in de manier waarop we naar dieren kijken en voor ze zorgen, met name in dierentuinen. Inzichten evolueren voortdurend, gevormd door de...

Vertrouwen

Vertrouwen

Vertrouwen: De sleutel tot succes in relaties, werk en persoonlijke groei Natuurlijk willen we allemaal lekker in ons vel zitten. Maar hoe doe je dat op je werk en in je relatie? Het antwoord ligt dichter bij jezelf dan je misschien denkt. Als je jezelf goed voelt,...